Recepty

Králičí ragú polévka
Suroviny
- králičí kosti, odřezky a vnitřnosti
- mrkev
- cibule
- řapíkatý celer
- pórek
- máslo
- hladká mouka
- smetana
- nové koření
- bobkový list
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Chlebové knedlíčky:
- vejce 2 ks
- smetana
- světlý toastový chléb
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- sůl a pepř
- petrželka
Králičí kosti a odřezky vhoďte do studené vody, přidejte kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochuťte pár kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a nechte asi hodinku vařit.
2Mezitím připravte knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšlehejte. Světlý toastový chleba zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Chléb zalijte žloutky a promíchejte, osolte a opepřete, ochuťte špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchávejte do směsi, přidejte také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujte malé kulaté knedlíčky a uvařte ve vroucí osolené vodě, jsou-li vařené, vyplavou na povrch.
3Z králičího vývaru seberte vzniklou pěnu a přidejte do něj vnitřnosti z králíka - srdce, ledviny, játra...
4V jiném hrnci připravte základ na ragú - omáčku velouté. V hrnci rozpusťte máslo a přimíchejte hladkou mouku - stejně másla jako mouky. Připravte jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici.
5Králičí základ přeceďte a čistý vývar jemně zahustěte jíškou, kterou ve vývaru rozmixujte ručním šlehačem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
6Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky, nakrájejte také uvařené maso.
7Zahuštěný vývar zalijte kapkou smetany a přidejte do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku.
8Podávejte s chlebovými knedlíčky.

Pečený králík se slaninou
Suroviny
- králík 1 ks nebo 4 stehna
- anglická slanina nebo uzený bůček 200 g
- trocha olivového oleje
- cibule 2-3 ks
- česnek 1 ks
- špenát 500 g
- máslo 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Králíka naporcujte, opláchněte a osušte. Obalte ho plátky slaniny nebo slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Maso nechte ze všech stran opéct, pak k němu přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek, vše lehce osolte a opepřete.
2Teplotu trouby snižte na 170 °C, králíka přikryjte a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké. Občas ho přelejte vypečenou šťávou.
3Ke konci pečení pekáč odkryjte a nechte maso trochu zezlátnout. Opláchnutý špenát vsypte na rozpuštěné máslo, trochu osolte a krátce poduste - nechte špenát jen trochu zavadnout. Dochuťte ho solí, pepřem a případně rozdrceným česnekem.
4Králíka podávejte se špenátem, vařenými bramborami, noky či bramborovými knedlíky.