Recepty

Králičí ragú polévka

Suroviny

  • králičí kosti, odřezky a vnitřnosti
  • mrkev
  • cibule
  • řapíkatý celer
  • pórek
  • máslo
  • hladká mouka
  • smetana
  • nové koření
  • bobkový list
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Chlebové knedlíčky:

  • vejce 2 ks
  • smetana
  • světlý toastový chléb
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • petrželka
1

Králičí kosti a odřezky vhoďte do studené vody, přidejte kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochuťte pár kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a nechte asi hodinku vařit.

2

Mezitím připravte knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšlehejte. Světlý toastový chleba zbavte kůrky a nakrájejte na kostičky. Chléb zalijte žloutky a promíchejte, osolte a opepřete, ochuťte špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchávejte do směsi, přidejte také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujte malé kulaté knedlíčky a uvařte ve vroucí osolené vodě, jsou-li vařené, vyplavou na povrch.

3

Z králičího vývaru seberte vzniklou pěnu a přidejte do něj vnitřnosti z králíka - srdce, ledviny, játra...

4

V jiném hrnci připravte základ na ragú - omáčku velouté. V hrnci rozpusťte máslo a přimíchejte hladkou mouku - stejně másla jako mouky. Připravte jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici.

5

Králičí základ přeceďte a čistý vývar jemně zahustěte jíškou, kterou ve vývaru rozmixujte ručním šlehačem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.

6

Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky, nakrájejte také uvařené maso.

7

Zahuštěný vývar zalijte kapkou smetany a přidejte do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku.

8

Podávejte s chlebovými knedlíčky.

Pečený králík se slaninou

Suroviny

  • králík 1 ks nebo 4 stehna
  • anglická slanina nebo uzený bůček 200 g
  • trocha olivového oleje
  • cibule 2-3 ks
  • česnek 1 ks
  • špenát 500 g
  • máslo 2 lžíce
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
1

Králíka naporcujte, opláchněte a osušte. Obalte ho plátky slaniny nebo slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Maso nechte ze všech stran opéct, pak k němu přidejte oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek, vše lehce osolte a opepřete.

2

Teplotu trouby snižte na 170 °C, králíka přikryjte a pečte asi 1 hodinu, až bude maso krásně křehké. Občas ho přelejte vypečenou šťávou.

3

Ke konci pečení pekáč odkryjte a nechte maso trochu zezlátnout. Opláchnutý špenát vsypte na rozpuštěné máslo, trochu osolte a krátce poduste - nechte špenát jen trochu zavadnout. Dochuťte ho solí, pepřem a případně rozdrceným česnekem.

4

Králíka podávejte se špenátem, vařenými bramborami, noky či bramborovými knedlíky.

© 2016 MINIFARMA BENÍK, PŘIBICKÁ 147. PŘÍSNOTICE 664 63
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky